מאת: ד"ר איילת וינשטיין, דיאטנית ספורט קלינית, רכזת תחום התזונה של הסגלים האולימפיים והפרלימפים, מרצה בחוג למדעי התזונה, האוניברסיטה בהקמה תל חי
טיול משפחתי, ללא כל ספק, נחשב לאחת החוויות המשמעותיות, עם זיכרונות שמלווים אותנו כל החיים (יעזור כמובן אם נתעד אותן – ונזכור סוף סוף להכין אלבום!)
כדי שהטיול יהפוך לחוויה חיובית באמת, כדאי להיערך מראש. את הכנת הכריכים ובחירת החטיפים נשאיר לכם, אנחנו כאן בגלל המים.
לשתות מספיק מים
מים, וליתר דיוק – מספיק מים, יכולים להיות ההבדל בין טיול מוצלח, לטיול בו כולם צמאים מאד.
בארץ חמה כמו שלנו, גם מסלולים קצרים יכולים להפוך לאתגר ועלינו – המבוגרים האחראיים - מוטלת האחריות לשמור על בני המשפחה. מעל כולם, הילדים זקוקים להשגחה שלנו יותר מכל; בטיחות לאורך המסלול, שמירה על הכללים ובנוסף שמירה על שתייה מספקת ומניעת התייבשות.
איך עושים את זה?
ככלל, תנאי טיול רחוקים מאד מתנאי בית: אל תסמכו על תחושת הצמא של כולם. עודדו את הילדים להצטייד עם בקבוק מים אישי ולהקפיד לשתות לאורך כל היום, בנפחים קטנים ובאופן סדיר. כך תוכלו להיות בטוחים שהם מגיעים לכמות המים הרצויה.
מהי כמות המים הרצויה עבור ילדים?
כמות הנוזלים הדרושה תלויה בגורמים רבים והיא משתנה מאדם לאדם. על פי ההמלצות במנוחה, ילדים בגלאי גן צריכים לשתות כליטר של נוזלים ליום, ואילו בגילאי בית הספר היסודי, הכמות המומלצת עולה לכ-1.5 ליטר ביום. עם המתבגרים התמונה מעט מורכבת יותר, עם המלצה לשתייה של כ-2-2.5 ליטרים ליום (בנים יותר מבנות, בגלל מסת השריר).
זה בשיגרה, אבל בטיול, בו הפעילות אינטנסיבית ומזג האוויר, לרוב, חם ולח, יש צורך להגביר את הכמויות.
למה ילדים מאבדים נוזלים יותר ממבוגרים?
אחוז הנוזלים בגופם של ילדים גדול בהשוואה לאנשים בוגרים ויחס שטח פנים לנפח בגוף הילדים גדול, לכן הם נמצאים בסיכון מוגבר להתייבשות וזו הסיבה מדוע צריך להקפיד על שתייה מספקת בזמן טיול (או פעילות גופנית).
אבל לכל אלה מצטרפת סיבה נוספת: ילדים פשוט שוכחים לשתות. במרדף אחר המשחק הבא, תחושת הצמא שלהם אינה מתעוררת.
איך נדאג שישתו יותר? קבלו כמה טיפים שווים לשתייה מספקת אצל ילדים:
קחו איתכם מראש את כל כמות המים הנדרשת עבור כל אחד מבני המשפחה. אל תסמכו על ברזים מפוזרים בשטח (כי לא בטוח שהם יהיו שם). עודדו את כולם, כולל הקטנטנים, לקחת חלק בסחיבת המים (מנשא מים אישי יכול להיות אטרקציה), ולהיות אחראיים גם לשתות מהם.
שותים מים – כולם ביחד! קבעו הפסקות שתייה יזומות, שכוללות את כולם. מצאו מראש מקומות בטוחים להפסקות שתיה וגם להפסקות שירותים לאורך המסלול ודאגו לעשות השלמות עם הגעה לסיומו.
הבקבוק שלי! הכי כיף לשתות מבקבוק אישי. הוא לא חייב להיות מפונפן. מדבקה קטנה או כל סימן זיהוי אחר, יגביר את הסיכוי שהילדים ייצמדו לבקבוק שלהם. אפשר לקחת בקבוקים גדולים כלליים, ולמלא את האישיים בכל פעם שצריך. כך גם תוכלו לעקוב אחר שתיית המים של כל אחד מהילדים.
מנעו התייבשות בעזרת...תזונה! במקום חטיפים מלוחים ומצמיאים, נסו להציע לילדים מזון שמכיל מים, כמו פירות, ירקות ומזונות עשירים בנוזלים.
והכי חשוב? שמשו דוגמה אישית, הם מסתכלים עליכם! אם אתם מטיפים לשתייה ולא עומדים בזה, למה שהילדים לא ירצו גם?
איך יודעים שהילדים שותים מספיק?
איך תזהו ילד שלא שתה מספיק? שימו לב אם הלחיים סמוקות והפנים אדומות, האם יש תחושת יובש בפה, כאבי ראש ועייפות, מיעוט שתן או שתן כהה ומרוכז, ובנוסף אם יש תחושת בחילה. כל אלה יכולים להצביע על חשש להתייבשות. במקרה כזה עצרו את הפעילות והשקו את הילד בכמויות קטנות כמה פעמים.
כעת כל שנותר לאחל הוא טיול מהנה ובטוח!
משך קריאה: 5 דקות
תקציר: כל טיול או פעילות משפחתית מחייבים הכנה מוקדמת של כל הרכיבים הנחוצים לקיומה של חוויה בטוחה, אחד מהם הוא מים.
לפני היציאה לטיול המשפחתי יש לתכנן, בנוסף למסלול טיול ומזון, גם מספיק מים, שישמשו את כל בני המשפחה ובעיקר, יש לדאוג למספיק מים עבור הילדים, שכן הם אינם שומרים על עקביות בשתייה ועלולים להתייבש מהר יותר ממבוגרים.
בכמה דרכים פשוטות, תוכלו לתכנן טיול שבו כל בני המשפחה ישמרו על בטיחותם ולא יתייבשו לאורך המסלול שתעשו. העיקר שתטיילו ותהנו.